TON a životní prostředí
Ve společnosti TON je udržitelnost jedním z hlavních pilířů při výrobě jejich nábytku. Ten vzniká ze dřeva certifikovaného systémem PEFC, který je zaměřen na zodpovědný přístup k lesním ekosystémům i jejich rozšiřování. Ve výrobě pak společnost používá laky na vodní bázi, provádí pravidelný monitoring a hledá cesty ke snižování odpadu napříč celým výrobním procesem. Například ze zbytkových odřezků kvalitního dřeva, které už při výrobě nejdou použít, TON společně s německým studiem Büro Famos vyvinul věšák Logs. V současné době společnost také pracuje na tom, aby byla v roce 2030 uhlíkově neutrální. Není proto divu, že do tohoto cíle také krásně zapadá používání znovupoužitelných obalů na obědy s sebou – REkrabiček.
TON a REkrabička
Před navázáním spolupráce s REkrabičkou v TONu používali pouze jednorázové plastové obaly. Ty v provozu závodní jídelny stále najdete, a to v přibližném poměru 50 na 50 s REkrabičkou. Budoucím cílem je tento poměr stále snižovat, a také do automatů na chlazená jídla umisťovat právě REkrabičky.
Hlavním důvodem pro přechod na znovupoužitelné obaly pak bylo nejen přání poskytnout 625 zaměstnancům kvalitní a dobře uzavíratelné krabičky, ale především aspekt udržitelnosti:
„REkrabičky mají smysl. Každý den nám připomínají, že ekologické kroky jsou často velmi jednoduchou změnou, stačí se jí otevřít. A žádný krok na cestě za kvalitním životním prostředím i pro naše děti či vnoučata není malým! Ceníme si však také praktického hlediska REkrabiček,“ říká Anna Handlová PR & media TON.
Přechod v TONu na REkrabičky
Celý proces proběhl velmi rychle – od zahájení komunikace mezi naším obchodním zástupcem a společností TON uběhly do dodání krabiček a jejich uvedení do provozu necelé 3 týdny. Samotný přechod na REkrabičky v závodní jídelně pak proběhl doslova ze dne na den. Zaměstnanci TONu v Bystřici pod Hostýnem se na nové krabičky také těšili, rychle je přijali a vnímají je velmi pozitivně.
„Máme za to, že kvalitní obaly na jídlo, které nezatěžují životní prostředí, mají místo v každé společnosti, pro kterou je udržitelnost důležitá. „Konzumovat“ byť třeba na první pohled ekologické obaly nebo věci za udržitelné v TONu úplně nepovažujeme. Stejný úhel pohledu je důležitý i pro naše vlastní produkty – kvalitní věc, kterou používáte opakovaně, je klíčovým faktorem udržitelnosti,“ doplňuje Anna Handlová.
Systém vydávání obědů zaměstnancům do REkrabiček pak v praxi vypadá velmi jednoduše. Krabičky se vydávají v jídelně, do které se potom také vrací. Nejsou nijak evidovány a “točí se” nezávazně na konkrétním majiteli.