Proč je REkrabička v Nemocnici Na Homolce důležitá?
V této nemocnici pracuje 1 750 zaměstnanců ve směnném provozu, kteří nemají vždy dostatek času, aby se najedli v jídelně. Sestry, lékaři a ostatní personál proto dávají přednost jídlu s sebou, které si mohou sníst podle potřeby a provozu na daném oddělení. A právě pro ně je vhodná REkrabička – vratný obal na jídlo.
Pro REkrabičku se nemocnice rozhodla z několika důvodů:
- Ekologie – hlavním motivem pro změnu byla neekologičnost jednorázových menuboxů a dříve i polypropylenových krabiček s víčkem, které není možné recyklovat, takže končí na skládce či ve spalovně. Nemocnice chtěla snížit nejen množství vyprodukovaného odpadu, ale i výdaje za jednorázové obaly, které byly mnohonásobně vyšší, než u současných REkrabiček.
- Komfort – jednorázové obaly byly neforemné, jídlo z nich vytékalo a špatně se i jedlo. Oproti tomu REkrabička strávníkům nabízí příjemný uživatelský komfort jak při jídle, tak při manipulaci se samotnou krabičkou.
- Rychlost výdeje – do REkrabiček se jídlo servíruje mnohem pohodlněji a rychleji. Jednorázové menuboxy se dle zkušeností kuchařů kroutily, padaly, a pokud jste do nich vložili horký řízek z fritézy, mohli jste se „těšit“ i na chuť a vůni polystyrenu. Díky průhlednému víčku navíc obsluha u pokladny ihned pozná, jakou položku má z menu účtovat.
- Úspora financí a prostoru – REkrabička vychází oproti jednorázovým menu boxům nejen finančně výhodněji, ale navíc pomůže v provozu ušetřit také prostor.
“REkrabičku u nás máme od dubna 2021. Za rok jsme použili 72 062 cyklů krabiček, což je 19,2 palet menuboxů. Tím, že jsou REkrabičky celkově skladné a dají se pohodlně složit do sebe, výrazně šetří místo,“ říká Miroslav Krotký, vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce.
- Snížení a lepší využití pracovní zátěže – v případě menuboxů bylo nutné neustále objednávat nový materiál, který bylo potřeba svážet, skladovat a po použití jednorázových obalů také vynášet. Všechny tyto nadbytečné úkony s REkrabičkou odpadají.